Kunst- en cultuurmarkt KoekelArt maakt vuist tegen corona

Patrick Demarest

30/07/2021
Cultuur

De succesvolle kunst- en cultuurmarkt KoekelArt is dit jaar toe aan zijn derde editie op zondag 15 augustus. Het belooft een speciaal gebeuren te worden: na de moeilijke coronaperiode treden meer dan 40 beeldend kunstenaars en verschillende lokale muziekgroepen opnieuw met hun werk naar buiten.

(De organisatoren in het gezelschap van schepen van cultuur en toerisme Jessy Salenbien. Foto EVT)

De cultuurraad en dienst cultuur van Koekelare scheppen graag ruimte voor het tonen van creatief werk en talent uit eigen gemeente en de regio. Voor de derde keer zal de tweejaarlijkse kunst- en cultuurmarkt KoekelArt hiervan het levende bewijs vormen op zondag 15 augustus. “De voorbereidingen liepen niet van een leien dakje”, bekent schepen van cultuur Jessy Salenbien. “Het was lang afwachten of het effectief zou kunnen doorgaan, terwijl de organisatie achter de schermen toch verder moest gaan. Maar de cultuurraad en de cultuurdienst hebben nooit getwijfeld en hebben een prachtig deelnemersveld bij elkaar kunnen rekruteren. Er zijn meer dan 40 deelnemers en het niveau van het werk dat te bewonderen zal zijn, mag echt gezien worden. We maken met deze editie echt een vuist tegen corona.”

Focus op jonge kunstenaars

“Naast het Concertplein als centraal punt voor de buitenmarkt en de optredens is er opnieuw een binnengedeelte in Huis Proot en de foyer van cultuurzaal De Balluchon”, verduidelijkt Elise De Gend, voorzitter van de cultuurraad. “De foyer voorzien we exclusief voor deelnemers aan het project OAZE van Ginter, de intergemeentelijke culturele samenwerking. Bij OAZE zijn tal van jonge kunstenaars uit de regio aangesloten, waarvan er een 8-tal exposeren in de Balluchon. Zij zijn de kunstenaars van morgen, die je nu al in Koekelare kunt ontdekken! Ook een aantal Koekelaarse verenigingen pakken uit met een infostand in de Moerestraat. In totaal maken deze editie meer dan 40 deelnemers het mooie weer op KoekelArt, met een mix van schilder- en tekenwerk, handlettering, keramiek, fotografie, houtbewerking, leder- en textielwaren, juwelen en veel meer. Echt iets om trots op te zijn.”

Stunt met plaatsing tijdelijk kunstwerk

Als klap op de vuurpijl pakt Het Lange Max Museum op 15 augustus uit met een ware stunt. Tijdens KoekelArt zullen ze naast hun stand een kunstwerk plaatsen voor één dag. Diensthoofd cultuur en toerisme Franky Vantyghem: “Het gaat om het grootste werk van beeldhouwer Gerrit Germonpré, die met een voorlopige inventaris van meer dan 110 werken Koekelaars meest productieve kunstenaar tot hiertoe was. Er staan al verschillende beelden van hem verspreid over de gemeente en we hopen dat ook het grootste kunstwerk in de toekomst er een plaats kan krijgen. Maar nu zal het dus exclusief te zien zijn op KoekelArt voor één dag. Toch enorm de moeite om ook hiervoor speciaal naar Koekelare af te zakken.”

Lokale muziekbands op de kiosk

Naast beeldende kunst wordt er traditioneel plaats gemaakt voor muziek. “Ook hier trekken we zo veel mogelijk de kaart van het plaatselijk talent”, licht bezieler van de kunstmarkt Isabelle Terwagne toe. “We starten om 11 uur met de recent naar Koekelare verhuisde Astrid Sioen ofwel ‘Astrid Accordeon’, die zomerse deuntjes zal brengen bij de terrassen en in de straten. Daarna komt Danssaloon Old Kentucky twee keer langs voor een demonstratie country- en linedance. Om 13.15 uur is er nieuw Koekelaars talent te zien. Muzikant Lennert Cools presenteert samen met zangeres Jantien (Jonckheere) in première hun nieuw project 2AM, eigen akoestische pop gecombineerd met elektronische songs. Om 15 uur brengt Fanfare Sint-Joris een wandelconcert door de straten. Een uurtje later sluit zanger Sonny Vande Putte met zijn band Gentlemen het podiumgedeelte af met een akoestische maar stomende set bekende covers.”

De werkgroep zal zorgen voor het goede verloop van de dag. Deze bestaat uit Alex Haerens, Nadine Vandromme, Elise De Gend en Isabelle Terwagne (leden cultuurraad), Lydia Vroman en Franky Vantyghem (dienst cultuur) en Jessy Salenbien (schepen voor cultuur). Uiteraard zal alles coronaproof verlopen volgens de geldende maatregelen van dat moment. Deze zullen ter plaatse duidelijk aangegeven worden.

Wie erbij wil zijn, noteert deze afspraak maar beter in zijn agenda, want de kunst- en cultuurmarkt vindt slechts éénmaal in twee jaar plaats. Het wordt in elk geval een ‘bijzondere’ editie, in meerdere betekenissen.

KoekelArt start om 10 uur en loopt tot 17u30.