Van kerk tot socio-cultureel ontmoetingscentrum

Patrick Demarest

23/06/2021
Actua

Het team van de pastorale eenheid, de kerkfabriek en het lokaal bestuur van Koekelare kwamen tot een akkoord omtrent de herbestemming voor de Heilige Pastoor van Arskerk op het gehucht de Mokker. Het voorstel zal in de komende weken voorgelegd worden aan de bisschop van Brugge. Een haalbaarheidsstudie, uitgevoerd door het projectbureau ‘Herbestemming kerken’ wijst uit dat het haalbaar is de kerk om te bouwen tot een socio-cultureel ontmoetingscentrum. Op termijn kan dit het nieuwe kloppende hart van de Mokker worden, een ontmoetingsplaats waar het bruist van de activiteiten.

De gemeente Koekelare heeft vier kerken op haar grondgebied. Zoals overal in Vlaanderen is er een sterk dalend gebruik van deze kerken. In het gemeentelijk Kerkenbeleidsplan, dat in 2017 door de gemeenteraad en het Bisdom werd goedgekeurd, werd geconcludeerd dat de kerk van de Mokker het best geschikt is om op termijn een herbestemming te krijgen.

Haalbaarheidsstudie

“Het aantal erediensten en het aantal deelnemers aan deze erediensten is ook in onze kerken sterk afgenomen. Sommige kerken worden nauwelijks nog gebruikt”, steekt burgemeester Patrick Lansens (Vooruit) van wal. “Er is ook een groot tekort aan priesters. Vroeger was er een pastoor en twee medepastoors in Koekelare, één in De Mokker, één in Bovekerke en één voor Zande en Moere. Nu is er nog één pastoor voor al onze parochies en Ichtegem samen!”

“Het is duidelijk dat wij met de Sint-Martinuskerk in het centrum van Koekelare meer dan voldoende ruimte hebben om alle erediensten te kunnen laten plaatsvinden”, vervolgt de Koekelaarse burgervader. “Vraag was dan ook wat we op termijn met die grote gebouwen, die beeldbepalend zijn in onze dorpskernen, kunnen doen. Slopen is daarbij geen optie, eventueel een nieuwe bestemming geven wel.”

Het schepencollege en het kerkbestuur van de Mokker lieten het afgelopen jaar een haalbaarheidsstudie uitvoeren met het oog op een eventuele herbestemming van de kerk van De Mokker. Het projectbureau dat dit uitvoerde is een initiatief van de Vlaamse overheid. “De kerk van De Mokker leent zich het best voor een herbestemming, omdat de bouwstijl meer hedendaags is dan de andere kerken en omdat deze kerk één grote ruimte is van het type zaalkerk”, duidt Lansens. “De gemeenschapszaal ‘De Mokkernaere’ wordt al verschillende decennia gehuurd door de gemeente aan de Dekenij, is klein, sterk verouderd en beperkt qua mogelijkheden. Het is een opportuniteit om de socio-culturele bestemming onder te brengen in de verbouwde parochiekerk. Daarbij zal natuurlijk een kader gecreëerd worden welke activiteiten toegelaten zullen worden, met respect voor de huidige functie als kerk.”

940.000 euro aanpassingswerken

De studie wees uit dat een herbestemming voor de beoogde functies realistisch is. In de kerk zouden diverse aanpassingswerken plaatsvinden die zouden resulteren in een grote ruimte met een capaciteit tot 200 personen, een secundaire ruimte voor kleinere evenementen tot 90 personen, een bar, sanitair, technische ruimte, berging en diverse kleine lokalen. “De bestaande begraafplaats en de strooiweide blijven behouden en er komt een duidelijke afscheiding met groenbuffer. Het prijskaartje wordt door het projectbureau geraamd op zo’n slordige 940 000 euro”, aldus nog burgemeester Patrick Lansens.

Na het uitvoeren van de haalbaarheidsstudie vonden verschillende overlegmomenten plaats tussen het schepencollege, het kerkbestuur van de Mokker, pastoor EH Verbrugge, vertegenwoordigers van de Pastorale Eenheid Koekelare-Ichtegem, de afgevaardigde van het Bisdom en de deken van Torhout. “Er werd een eensgezind standpunt bereikt om de kerk een volledige herbestemming te geven. Op vraag van het lokale kerkbestuur wordt een kleine, stille ruimte voorzien als gebedsruimte voor bezoekers aan de begraafplaats. In deze ruimte zullen de beelden van O.L.V. van De Mokker en de H. Pastoor van Ars een onderkomen vinden”, geeft Koekelaars burgemeester nog mee.

Kerkgebruik sterk gedaald

“Wij moeten rekening houden met de realiteit, en dat is dat het kerkgebruik sterk afgenomen is, dat er veel minder erediensten zijn dan vroeger en dat er een groot probleem is om voldoende pastoors te vinden”, stelt Stefaan Borra, voorzitter van het kerkbestuur van De Mokker, eerlijk. “De vijf parochies van vroeger vormen nu een pastorale eenheid Sint-Maarten. Noteer echter voor alle duidelijkheid: de onttrekking aan de eredienst is nog niet voor morgen. Eerst moet het voorstel voorgelegd worden aan de bisschop van Brugge”, vervolgt Stefaan Borra. “Ook hij moet een heel aantal instanties consulteren alvorens een beslissing te kunnen nemen. De kerkfunctie blijft in elk geval behouden tot de start van de verbouwingswerken, binnen enkele jaren.”

“Dit is voor sommigen een ingrijpende beslissing, maar het is een evolutie die overal in Vlaanderen bezig is” vult burgemeester Lansens tot slot nog aan. “Hoe geven wij een nieuwe bestemming aan die grote gebouwen die nu veel minder en in sommige gevallen niet meer gebruikt worden? Het streefdoel is dat het aangepaste gebouw een druk gebruikt ontmoetingscentrum wordt voor alle inwoners en het verenigingsleven, het nieuwe kloppend hart van de Mokker!”
– Tekst en foto © Eric Vanhooren



bigpic
Foto 1 van 10
bigpic
Foto 2 van 10
bigpic
Foto 3 van 10
bigpic
Foto 4 van 10
bigpic
Foto 5 van 10
bigpic
Foto 6 van 10
bigpic
Foto 7 van 10
bigpic
Foto 8 van 10
bigpic
Foto 9 van 10
bigpic
Foto 10 van 10
Foto 1 van 10
Foto 2 van 10
Foto 3 van 10
Foto 4 van 10
Foto 5 van 10
Foto 6 van 10
Foto 7 van 10
Foto 8 van 10
Foto 9 van 10
Foto 10 van 10