Foto Poezelou - Zwerfkatjes Koekelare.
“Wij hebben in 2018 zwerfkatjes Koekelare opgericht”, legt Valerie Duweyn van Poezelou – Zwerfkatjes Koekelare uit. “In eerste instantie om de grote zwerfkattenpopulaties een halt toe te roepen en dit via sterilisatie. Dat is overigens een verplichting voor elke gemeente. Sterilisatie is de enige manier om de overpopulatie tegen te houden en de overvolle asielen te ontlasten. Onze gemeente ging ook direct op mijn vraag in om een gemeentelijk beleid op te starten en vrijwilligers te zoeken om de katten te vangen en naar de dierenarts te brengen.”
Voor de wilde zwervers werkt dit prima. Eigenlijk is dit in Koekelare redelijk onder controle. Zeker na die drie jaar hard werken.
“Maar dan kwam het 'probleem' dat niet elke zwerfkat ook een wilde kat is”, gaat Valerie verder. “Het is best jammer om die weer de straat op te sturen. Vandaar dat wij ons HK-nummer aangevraagd hebben als asiel en wij de herplaatsbare katten en de vele kittens opvangen in ons huisasiel langs de Belhuttebaan.”
Dit is voor zowel achtergelaten katjes, gevonden kittens, aangereden katjes - “die dan van niemand blijken te zijn”, aldus Valerie -, afstandskatjes, enz.
“Alle kosten aan deze katjes bekostigen wij zelf met onze vzw: sterilisatie, medische kosten, voeding, chip, enz.”, zegt Valerie. “We zijn met een team van zes vrijwilligers die allerlei taken doen: vangen, dierenartsbezoeken, verzorging, Facebook, adopties en het papierwerk. Daarnaast is er nog een heel team dat helpt in het asiel zelf met de dagelijkse verzorging. Mensen die dan een keer per week komen, bijvoorbeeld. De andere dames zijn Sophie Robbelin, Davina Bossy, Sabine Huyghe, Margot Dobbelaere en Ulricke Deblauwe. Een voor een fantastische dames en intussen echte vriendinnen geworden. We hebben allemaal maar één doel: katjes helpen. En dit naast onze fulltime job. Ik noem het altijd onze uit de hand gelopen hobby.”
Een hobby waarmee ze overigens meer en meer werk hebben. “Doorheen de jaren krijgen wij inderdaad meer en meer katjes binnen”, knikt Valerie. “Omdat de mensen van overal beginnen te bellen, vooral uit gemeenten waar er geen goed zwerfkattenbeleid is. Er zijn meer kittens. Bovendien is er dit jaar ook wat meer afstand door corona, ziektes of een opname in het ziekenhuis.”