Open Monumentendag Koekelare: orgels, marktliederen, spoorwegen en streekproducten

Patrick Demarest

30/08/2021
Actua

In Koekelare staat Open Monumentendag dit jaar in het regionale teken van orgels en marktliederen. Een tweede focus ligt op streekproducten in het kader van het themajaar ‘De grote goesting’ van Toerisme Westhoek. Tot slot is er aandacht voor het ‘Europees Jaar van het spoor’. Je kunt de 4 deelnemende locaties met elkaar verbinden met de fiets of de auto. Muziek, eten en drinken: kom genieten van de goede dingen des levens in Koekelare!

Brouwerij: miniatuurorgel en expo marktliederen

Zoals elk jaar wordt De Brouwerij de uitvalsbasis en het centraal infopunt voor Open Monumentendag Koekelare (programmabrochure ook op de andere locaties te verkrijgen).

Jessy Salenbien, schepen voor toerisme: “In de tankkelder van de Brouwerij worden de minikermis en het miniatuur-Mortierorgel afkomstig uit het voormalige Brugs Orgelmuseum voor de gelegenheid nieuw leven ingeblazen. De tankkelder, inclusief de inrichting, is volledig opgefrist met o.m. nieuwe verlichting en elektriciteit en heropent de deuren. Kom dat zien! In de inkomruimte zal Spaenhiers vzw, de archeologisch-historische kring van Koekelare en omgeving, voorzien in een infostand en kleine expo rond marktliederen. Marktzangers trokken vroeger van markt naar markt, zongen hun liedjes en verkochten die liedjesteksten op gedrukte flyers. Van deze flyers is er in het Hadock een collectie waaruit representatieve exemplaren tentoongesteld zullen worden. Er zijn ook enkele boeken over dit onderwerp. Tot slot zal je hier ook het nieuwe Doedel-bier in 33 cl en met nieuw etiket in een gloednieuwe geschenkverpakking exclusief voor Koekelare kunnen verkrijgen.”

Sint-Martinuskerk: orgeldemo’s en slotconcert Peter Ledaine

De Sint-Martinuskerk beschikt over twee orgels. In 1843 bouwden Pierre (jr) van Peteghem en zoon (Gent) een nieuw instrument in een aanwezige oude orgelkast. In 1886-88 werd een nieuw doksaalorgel gebouwd door Jacobus-Philippus Forrest (Roeselare) in een nieuwe gedeelde orgelkast, maar met integratie van een ruime hoeveelheid Van Peteghem-pijpwerk. In 1984 werden enkele registers uit het oude doksaalorgel (1886-88) weggenomen en beneden verwerkt in een nieuw koororgel, gebouwd door Jean Bruggeman (Marke). Sindsdien is het doksaalorgel buiten gebruik.

(FOTO: Bruggemanorgel)

“Organist Johan Maertens zorgt vanaf de middag voor tekst en uitleg en geeft ook muzikale demonstraties op het Bruggemanorgel”, licht diensthoofd Cultuur & Toerisme Franky Vantyghem toe. “Hij zal vooral laten zien en horen wat het orgel allemaal kan, welke registers er opengetrokken kunnen worden, hoe stil en hoe luid een orgel kan spelen, welke klanken eruit tevoorschijn kunnen komen, enz. Er zijn sessies om 12 uur, 13 uur, 14 uur, 15 uur en 16 uur. Inschrijven op voorhand is niet nodig, maar kom op tijd, want het aantal plaatsen is beperkt. Niemand minder dan Peter Ledaine, geboren in Koekelare, sluit Open Monumentendag om 17 uur in schoonheid af met een concert op hetzelfde orgel. Peter Ledaine is directeur van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord van Blankenberge. Als organist is hij verbonden aan de hoofdkerk St.-Petrus en Paulus en aan de Kapucijnenkerk in Oostende. Het programma dat hij brengt – een aanrader voor alle Koekelarenaren én orgelliefhebbers – is terug te vinden op de gemeentelijke website.”

Lange Max Museum: rondleidingen met gids

Je tocht door Koekelare zal je kunnen vervolledigen met het Lange Max Museum en de Hovaeremolen. Lange Max vzw trekt met Open Monumentendag de kaart van drie lopende thema’s. Zo heeft de Europese Unie 2021 uitgeroepen tot het “Europees jaar van de spoorwegen”. De erfgoedcel van Ginter opteerde om dit keer te werken rond ‘orgels en marktliederen’. En Westtoer inspireert mensen om te genieten van lekkers uit de streek onder het motto ‘De grote goesting’ van Toerisme Westhoek.

De vereniging van het Lange Max Museum zal rond de bedding van het voormalige kanon deze drie thema’s passend met elkaar verweven. Zo zullen meerdere gidsen elk een thema brengen over het gebruik van het spoor tijdens de Eerste Wereldoorlog. Wie boven de balustrade van de bedding leunt, zal verrassende en niet-alledaagse orgelmuziek horen die het gebulder van het toenmalige kanon moet vervangen. En tot slot wordt op een naburige hoeve het zeldzaam wordende vleesras ‘West-Vlaams rood’ in de kijker gezet. Bijzonder de moeite!

Hovaeremolen: draaidag en meezingmomenten

Traditiegetrouw zet ook de Hovaeremolen zijn schouders onder Open Monumentendag. De toegang is gratis en de aanwezige molenaars zullen je bij het malen graag een woordje uitleg geven en antwoorden op al je vragen. Je kunt bekomen van deze bijzondere ervaring op het leuke terras, recent vernieuwd én met een aangename buitenbar. De ‘buurman’ Rob Watson presenteert in zijn fototentoonstelling ‘The Windmill’ zijn Australische visie op deze bekende Koekelaarse landmark. En om 15u30 en 16u30 komt de Koekelaarse ‘Astrid Accordeon’ muzikale ambiance brengen met bekende meezingers. Iedereen krijgt een boekje om mee te doen, dus dit wordt gegarandeerd een gezellige namiddag!

(FOTO: HOVAEREMOLEN)

Traditiegetrouw sluit Open Monumentendag het molenseizoen af. De molen gaat nadien in winterrust, tot eind april 2022, dus hopelijk mag hij je nog welkom heten op 12 september!

Vraag de brochure met de Open Monumentendagroute Koekelare bij één van de vier deelnemers en bezoek ook de andere drie locaties!

Praktische info

·         Wanneer: zondag 12 september, 10 tot 18 uur

·         Waar:

o   De Brouwerij, Sint-Maartensplein 15B, Koekelare

o   Sint-Martinuskerk, Concertplein, Koekelare

o   Lange Max Museum, Clevenstraat 2, Koekelare

o   Hovaeremolen, Hoek Wulfaertdijk - Hovaerestraat, Koekelare

·         Toegangsprijs: gratis, incl. activiteiten

·         Orgelsessies kerk: 12 uur, 13 uur, 14 uur, 15 uur, 16 uur (vooraf inschrijven niet nodig; beperkt aantal plaatsen)

·         Slotconcert kerk door Peter Ledaine: 17 uur, gratis

·         Meer info: De Brouwerij / Dienst cultuur en toerisme, 051 61 04 94, cultuurentoerisme@koekelare.be, www.koekelare.be/open-monumentendag-2021