Jean Blaute stelt memoires voor in Koekelare

Patrick Demarest

23/11/2023
muziek

'Met vallen en opstaan': zo heten de memoires die Jean Blaute liet optekenen. Het boek geeft een inkijk in de bijzonder rijke carrière van deze flamboyante muzikant, arrangeur, producer en televisiefiguur. Op vrijdag 24 november komt hij samen met gitarist Eric Melaerts zijn verhaal doen in De Balluchon in Koekelare.

Tal van grote artiesten zijn schatplichtig aan Jean Blaute: Wim De Craene, Johan Verminnen, Raymond, Boudewijn De Groot, Henny Vrienten, De Kreuners, K’s Choice, Clouseau, ... “Mijn verhaal lijkt één grote successtory, maar ik ging ook door dalen”, getuigt Jean in zijn memoires ‘Met vallen en opstaan’. Ik leerde dat de showbizzwereld een harde en vaak meedogenloze business is.”


Zowel in het boek als tijdens de voorstelling die hij erover komt geven, spreekt hij vrijuit en zonder blad voor de mond: “Ik wil de lezer entertainen met mijn herinneringen aan dat ongewone leven dat ik in ontvangst mocht nemen. En dat is veel meer dan de zotskap Jean Blaute. Dat beeld wil ik graag bijstellen. Mijn biografie is geen droge samenvatting van mijn rijke carrière. Naast talloze anekdotes belicht het boek ook mijn hang naar melancholie, het vermoeiend imago van vrolijk Fransje en mijn afkeer van de parasieten in de muziekindustrie.”


Muzikale gast Eric Melaerts


Met gitarist en ‘compagnon de route’ Eric Melaerts komt er een mooie muzikale gast mee naar Koekelare. “Ik heb het in geen enkel huwelijk noch relatie langer volgehouden dan in mijn verbond met Eric”, knipoogt Jean Blaute. “Sinds begin de jaren ’80 hebben wij ons samen nuttig gemaakt in diverse opnamestudio’s, honderden uren, op podia, tijdens tv-shows in België en Nederland en nog het allerliefst samen, in duo, tijdens onze theaterexploten ‘Gedeelde Adoraties’. Dat is al even geleden en daarom voelde ik de onvermijdelijke drang om zowel onze koppen als onze muziekinstrumenten weer samen te brengen op mijn muzikale lezing. We spelen passioneel en eclectisch muziek, geschraagd in historische duiding. Dat wil zeggen dat we niet zomaar wat spelen. En ach ja: er mag al eens gelachen worden. Welkom bij ons.”


Vrijdag 24 november, 19u30, De Balluchon Koekelare, tickets 8 euro via www.ticketwinkel.be/balluchon, meer info via 050 61 04 94 of cultuurentoerisme@koekelare.be