Jaarboek 2020 De Spaenhiers

Patrick Demarest

02/05/2021
vereniging

De archeologische en heemkundige kring De Spaenhiers is al enkele decennia lang een certitude in het landelijke Koekelare en de ruime regio. Dit jaar vieren ze hun veertigjarig bestaan samen met het Hadock (historisch-archeologisch documentatiecentrum Koekelare), dat dit jaar 20 lentes jong is. En ze brengen ook hun Jaarboek 2020, een lijvig naslagwerk van maar eventjes 359 bladzijden, uit.

In de beginperiode beperkten de activiteiten van De Spaenhiers zich tot opgravingen maar ze zijn ondertussen al jaren verveld tot een historisch-archeologische kring die verder kijkt dan haar neus lang  is.

Met de jaren is het aandeel beschrijvende geschiedschrijving in hun publicaties toegenomen. Ondertussen bestaan De Spaenhiers veertig jaar en werkten ze twintig jaar aan de uitbouw van het historisch-archeologisch documentatiecentrum Koekelare (Hadock).

Het Jaarboek 2020 is uitgegroeid tot een vette kluif van maar liefst 349 bladzijden dat bol staat van boeiende en interessante historische wetenswaardigheden.

Je vindt er o.a. een bijdrage rond ‘Misdadigheid en bestraffing in het ambacht Koekelare in de periode 1472-1501’; ‘Het heksenproces tegen Jooryne Verdonck uit Bovekerke (1619)’; ‘Tollen, wegen en verkeer in Koekelare (18de – begin 20ste eeuw)’; ‘Theodule Joseph Buysens.Geen oorlogsburgemeester’; ‘Jules Kimpe (en de rest…) bijkleuren’; ‘De archeologische opgraving aan de Oostmeetstraat te Koekelare’; ‘Hovaere(molen) in een historisch geografische context’, en nog zoveel meer. Kortom een Jaarboek waarin ieder zijn gading kan vinden.
(EVH)