'De Kwekerij' breidt uit

Patrick Demarest

04/05/2021
Natuur

Volkstuinpark ‘De Kwekerij’ zag in 2019 het levenslicht in Koekelare. Na twee jaar is het uitgegroeid tot een van de mooiste volkstuinparken uit het Houtland en de kustregio. Nu komen er nog 25 tuintjes bij. 

‘De Kwekerij’ is gelegen op de hoek van de Ichtegem- en de Galgestraat en een hectare groot. “In deze eenzame coronatijden is een volkstuin onderhouden een aangename bezigheid. Terwijl je in de buitenlucht werkt en geniet van de natuur, kweek je gezonde groenten, fruit, bloemen en kruiden” zegt voorzitter en bezieler van het project Jerome Depoorter supertrots.

Een voorbeeld  

“Van heinde en ver komen gemeentebesturen uit het Vlaamse land en andere tuinliefhebbers naar onze tuintjes en onze aanpak zien. Het park is een droom voor elke tuinliefhebber. De wegen zijn er mooi aangelegd in gras en bodemschors en het beschikt over een bergplaats voor het materiaal, eveneens gratis te gebruiken door de tuiniers. Daarnaast is er ook een schuilplaats zodat leden tuiniers er kunnen schuilen ingeval van slecht weer”, steekt voorzitter Jerome Depoorter van wal.

“Het aanwezige materiaal mag door iedereen gebruikt worden maar blijft eigendom van het volkstuinpark. Ook mest en compost wordt ter beschikking gesteld”, vervolgt voorzitter Jerome Depoorter.

Vermeldenswaard is ook dat er een imker aanwezig is met vijf bijenkasten en dat ook het woonzorgcentrum Meunyckenhof er thuis is met een tuintje waarop vijf verhoogde kweekbakken staan. En, natuurliefhebbers zullen het ook graag horen, Natuurpunt heeft er ook een plaatsje en pakt daar uit met een prachtige bloementuin. Tot slot, ook het Agentschap voor Natuur- en Bos heeft er een perceeltje.

En dat men het milieu hoog in het vaandel draagt bewijst het volkstuinenpark door het feit dat ze een jaartje terug nog vijf  hoogstammige fruitbomen hebben aangeplant.

Volkstuinpark ‘De Kwekerij’ biedt aan beginners van A tot Z  deskundige begeleiding aan. Kortom de tuiniers worden er met veel enthousiasme in de watten gelegd en zijn er super populair. En dat is ook de diverse scholen niet ontgaan want zij brengen met hun leerlinge op geregelde tijdstippen een bezoekje aan de volkstuintjes.

Uitbreiding

Kortom Volkstuinpark ‘De Kwekerij’ is de place to be voor de gebruiker maar ook voor natuurliefhebbers. “De gebruikers kunnen er met volle teugen genieten van hun tuintje, de zelf gekweekte groenten, fruit en kruiden en van de prachtige bloemencorso. En tussendoor kunnen ze ideeën, zaden en planten uitwisselen”, besluit een trotse voorzitter Jerome Depoorter hier op de foto in het gezelschap van ondervoorzitter Henk Vandemoortele.

Ben je ook zot van tuinieren maar beschik je niet over een tuin? Geen nood. Er zijn wegens uitbreiding van het park nog 25 tuintjes beschikbaar. Heb je zin om te tuinieren, aarzel niet….. Meer info is te bekomen bij voorzitter Jerome Depoorter op het nummer 0475 90 65 86 of via mail naar jerome.depoorter@skynet.be .