Radio kompas wordt 40 jaar

Patrick Demarest

12/10/2021
Actua

Radio Kompas zag het daglicht in 1981 als een van de eerste vrije radio’s in ons land. Op zaterdag 16 oktober 2021 om 20 uur wordt 40 jaar Radio Kompas gevierd in zaal Ten Putte in Gistel. Iedereen is welkom.


De uitzendingen gebeurden in 1981 nog illegaal, als radiopiraat, vanuit een oude boerderij in Zande. Een tijd waarin heel wat medewerkers uit de streek zowel overdag als ’s nachts live de uitzendingen verzorgden. En niet zonder succes. Waar veel andere piraten er na een tijdje mee stopten wegens gebrek aan luisteraars bleef Radio Kompas populair. In de jaren 80 groeide de radio uit tot 1 van de meest beluisterde zenders aan de Kust en in het Houtland. De dj’s werden bekend, talloze artiesten stonden in de rij voor een interview. Ook op vlak van muziekkeuze en programmatie was Kompas een heuse trendsetter die vaak gekopieerd maar nooit geëvenaard werd. Doorheen de jaren veranderden de stijl en de naam, tot er op 1 juli 2013 beslist werd om Kompas nieuw leven in te blazen.

Wilfried Declerck, al die jaren de grote drijvende kracht achter de radio, slaagde er in om met een nieuw team Kompas terug in de ether te brengen. Radio Kompas is sindsdien helemaal terug van weggeweest. Net als in de beginjaren uniek qua stijl, muziekkeuze en programmatie. Een groot team medewerkers maakt opnieuw elke dag live radio voor heel wat luisteraars, dat is te merken aan de vele reacties en verzoekjes die er dagelijks gestuurd worden. Op zondagochtend zijn steeds heel wat gasten en artiesten welkom voor een interview.

Vandaag is Radio Kompas te beluisteren op 105.8FM vanuit Koekelare voor het Houtland, en op 106.3FM vanuit Oostende voor de kust. Wie wat verder woont kan de radio beluisteren via de gratis luisterapp voor de telefoon en tablet, en via de livestream.

Wie wat meer te weten wil komen over Radio Kompas kan steeds terecht op www.radiokompas.eu