Praatpunt 'De Wasbeer' ingehuldigd

Patrick Demarest

30/09/2021
straat/wijk

Vorige week openden burgemeester Patrick Lansens en de schepenen Dirk Ampoorter, Stijn Ramboer en Jan Lievens samen met het bestuur van vzw Koekegoed, officieel Praatpunt De Wasbeer in Koekelare. Praatpunt De Wasbeer, Kerkstraat 6, is een sfeervolle en knusse ontmoetingsplaats voor jongeren en jongvolwassenen met (psychische) problemen.


In 2016 organiseerden enkele mensen woonachtig in Moere en Koekelare, succesvol een winterfestival ten voordele van de ‘Rode Neuzendag’-actie van radiozender Q-Music. Aanleiding was een 15-jarige die plots uit het leven stapte en ouders, familie en vrienden met tal van vragen achterliet. Dit liet tal van mensen niet meer los en de vele vrijwilligers die eraan hadden meegeholpen, voelden aan dat er bij jongeren nood was aan een luisterend oor, laagdrempelige hulp en opvang. Katrien Patteeuw en Kris Defraeye beslisten in 2018 vzw Koekegoed gestalte te geven met de nobele missie om jongeren en jongvolwassenen met psychische kwetsbaarheid te helpen.

De vzw werd in 2018 als goed doel erkend door de Koning Boudewijnstichting. ”Alle informatie omtrent onze organisatie staat geregistreerd en is terug te vinden op www.goededoelen.be . We richten ons vooral op de geestelijke gezondheid. De problematiek rond pesten wordt steeds groter, met soms zelfdoding tot gevolg”, vertelt voorzitter Kris Defraeye.

Praatpunt De Wasbeer is een ontmoetingsplaats waar mensen kunnen samenkomen, kortom een plaats waar ze zich kunnen thuis voelen. “De ingerichte lokalen zorgen voor een sfeervolle en knusse ontmoetingsplaats en scheppen een laagdrempelige omgeving voor jongeren en jongvolwassenen met (psychische) problemen”, vervolgt Kris. “Hier tracht ons team de jongeren te helpen vanuit hun eigen krachten en ervaring. Indien dit onvoldoende blijkt, werken wij samen met professionele instanties, zodat we ze altijd, vrijblijvend, naar de juiste plaats kunnen begeleiden of doorverwijzen. Ook ouders die ondervinden dat hun kind(eren) het moeilijk hebben met zichzelf, kunnen bij ons terecht.”

Staan bij Praatpunt De Wasbeer professioneel paraat om jongeren en/of ouders te helpen: Katrien Patteeuw (psychiatrisch zorgkundige), Lies Vanhoutte (Orthopedagoge), Lisa Noyez (psychiatrisch verpleegkundige) en Charonne De Bruyckere (maatschappelijk werker).

Vzw Koekegoed is samengesteld door: Kris Defraeye (voorzitter), Jan Marchand (ondervoorzitter), Shirly Ingelbrecht (secretaris) en de bestuursleden: Klaas Staelens, Anja Vanhooren en Katrien Patteeuw. Je kunt Praatpunt De Wasbeer in de Kerstraat 6 te Koekelare bereiken op 0470 42 09 44 of via praatpunt@koekegoed.be of via de website www.koekegoed.be waar je ook de openingsuren vindt. Chatten kan ook via facebook messenger www.facebook.be/koekegoed .