Ook Koekelare zegt 'neen' tegen de oorlog in Oekraïne en organiseert stiltecirkel op 29 maart

Patrick Demarest

23/03/2022
Actua

In de gemeente Koekelare wordt op dinsdag 29 maart een stiltecirkel voor Oekraïne georganiseerd. De gemeente Koekelare roept zoveel mogelijk burgers op om deel te nemen aan dit stil protest tegen de afschuwelijke oorlog en de misdaden die momenteel in Oekraïne plaatsvinden.

Iedereen die wenst, kan op dinsdag 29 maart om 19 uur verzamelen op het Sint-Maartensplein rond de vredesvlag. Het initiatief komt van Westhoek-Vredeshoek en Pax Christi Vlaanderen en wordt ondersteund door onder meer het lokaal bestuur, 11.11.11 Koekelare en de Pastorale Eenheid Sint-Maarten Koekelare-Ichtegem. Alle inwoners van Koekelare kunnen bij dit stil protest aansluiten. Er worden hierbij één of meerdere cirkels gevormd, afhankelijk van het aantal aanwezigen. De vredesvlag die opgetrokken werd aan het gemeentehuis, blijft hangen zolang het conflict duurt.

Geef vrede alle kansen

Met de Russische invasie in Oekraïne is de oorlog terug in Europa. Er zijn heel wat gelijkenissen met wat zich in het begin van de vorige eeuw in onze streek heeft afgespeeld. Terwijl de wapens spreken, ontvluchtten inmiddels meer dan 2 miljoen mensen hun (t)huis, stad en land om elders een veilig onderkomen te vinden, ook bij ons. Hopend snel terug te kunnen keren en dat de wapens zo snel mogelijk weer zwijgen. Bang voor ééns en altijd gescheiden te zijn van al wie ze achterlieten, bevreesd dat al wat ze achterlieten vernield wordt. Meer dan ooit zijn de burgers het grootste slachtoffer.

De vredeswerking Westhoek-Vredeshoek wil wat in Oekraïne gebeurt niet zomaar laten passeren. Daarom wordt vanuit de Westhoek een duidelijke boodschap gegeven, ook in Koekelare. ‘Geef VREDE alle kansen! De Westhoek is solidair met het Oekraïense volk en de anti-oorlogsbeweging in Rusland.’ Iedere avond wordt in onze regio, gedurende 18 dagen, een uur lang stil geprotesteerd tegen de oorlog die zich nu op Europese bodem voltrekt door het opzetten van een stiltecirkel. Een uur lang eisen de deelnemers in stilte dat de wapens moeten zwijgen in Oekraïne.


Doe mee aan de stiltecirkel in Koekelare

Wil je er graag bij zijn? Kom dan dinsdag 29 maart op tijd naar het parkeervrije Sint-Maartensplein, zodat ze stipt om 19 uur kunnen starten met het initiatief. Woon je vlakbij? Neem dan zoveel mogelijk de fiets of kom te voet. Kom je toch met de wagen? Dan kan je parkeren aan De Buidel, op het Fransmansplein of in één van de zijstraten.