Minder restafval en elektrische fiets voor Gabriël Pollentier

Patrick Demarest

03/01/2022
straat/wijk

KOEKELARE – De gemeente Koekelare kreeg van OVAM de opdracht om van 176 kg restafval per inwoner naar 136 kg per inwoner te gaan tegen eind 2022. Dat is een grote uitdaging waarvoor de medewerking van alle inwoners nodig is. Om mensen te sensibiliseren en te motiveren minder afval te produceren, heeft MIROM samen met de gemeente Koekelare dit jaar de campagne ‘30% minder’ opgezet. Via verschillende acties konden mensen leuke prijzen winnen. 

Minder restafval en elektrische fiets voor Gabriël Pollentier
155 gezinnen uit Koekelare namen de afgelopen maanden deel aan het project ‘30% minder’. Het project - dat terzelfdertijd in Torhout en in de regio van IMOG plaatsvond - daagde de deelnemers uit om 30% minder restafval te produceren. Een webplatform (www.30procentminder.be) met praktische acties en tips, afgewisseld met enkele fysieke acties, hielp hen daarbij.

Dankzij de deelname aan 3.530 acties bespaarden de gezinnen uit Koekelare samen meer dan 1.000 kg restafval. Vooral beter sorteren en minder voedsel weggooien zorgden bij meer dan de helft van de deelnemers voor deze winst.

“65% van de deelnemende gezinnen plaatste een grote restafvalzak per week buiten. 10% zelfs tot 2 zakken en meer!”, vertelt schepen van leefmilieu Jessy Salenbien. “We zijn blij te kunnen vaststellen dat er deelnemers zijn die erin geslaagd zijn om van een grote naar een kleine zak te gaan, waardoor ze maar liefst tussen 30 en 50% minder restafval produceren”, vervolgt schepen Salenbien.

Elektrische fiets
Het engagement bezorgde de deelnemers niet alleen minder restafvalzakken, het leverde hen ook mooie prijzen op. De gemeente deelde zo’n 269 prijzen uit waaronder wedstrijdbiljetten voor een elektrische fiets. De schiftingsvraag die luidde “Hoeveel kilogram restafval zal er via de witte MIROM zak huis-aan-huis ingezameld worden in Koekelare en Torhout in de week van 13 tot en met 17 december 2021? (Rond je antwoord af op 1 kg nauwkeuring.)”, bepaalde de uiteindelijke winnaar van de elektrische fiets. Gabriël Pollentier mag zichzelf voortaan de gelukkige eigenaar van een volledig uitgeruste elektrische fiets beschouwen. Voor de nieuwsgierigen: het antwoord op de wedstrijdvraag is 25.660 kg.

Ook jij kan nog steeds winsten boeken
Benieuwd welke winsten jij nog kan boeken? Surf naar www.30procentminder.be en ontdek de vele acties en tips. Sparen voor prijzen lukt helaas niet meer, maar je wint alvast plaats in je restafvalzak (en in je portemonnee).