Koekelare daagt inwoners uit om 30 procent minder restafval te produceren

Patrick Demarest

01/05/2021
Actua

(Ambassadeur van de actie in Koekelare Stefanie Willaert en schepen van leefmilieu Koekelare Jessy Salenbien.)

Koekelare en Torhout dagen hun inwoners uit om de komende maanden minder restafval te produceren. Onze huisvuilzakken bevatten nog heel wat recycleerbaar materiaal; plastic verpakkingen, papier, textiel, maar ook veel voedsel zoals brood, verlepte groenten tot zelfs ongeopende verpakkingen. Daarom startte de gemeente Koekelare samen met MIROM Roeselare de campagne ‘30% minder’.

Ook jij kan meedoen en leuke prijzen winnen. Wat heb je nodig? Een gezonde portie goesting en een pc, tablet of een smartphone. Surf naar 30procentminder.be maak een account aan, ontdek welke acties je kan doen en wat de impact is op je restafvalzak of zelfs op de CO²-uitstoot.

Hoe meer acties je doet, hoe groter de impact op jouw restafvalzak, maar ook hoe meer punten je verzamelt. En nog meer goed nieuws. Deze punten kan je omwisselen voor leuke producten in de webshop. Heb je het maximum bereikt of zijn de producten uitgeput? Geen nood, je kan blijven deelnemen aan acties en je blijft punten sprokkelen. Die punten kan je omwisselen in wedstrijdbiljetten waarmee je eind dit jaar kans maakt op een elektrische fiets.

Ook als school, vereniging of buurtcomité kan je deelnemen. Je kan de campagne mee helpen promoten, of actief deelnemen aan acties, acties maken of workshops organiseren. Met de verzamelde punten spaar je voor bijvoorbeeld buitenspelmateriaal. Je maakt ook kans op een huifkarrentocht voor 20 personen.

Samen maken we het verschil. Als iedereen uit Koekelare meedoet, zal de impact groot zijn. Reken zelf maar uit. Als 100 mensen voortaan perfect sorteren, sparen we samen jaarlijks 400 restafvalzakken uit. Als 100 mensen starten met composteren en dat minstens een jaar volhouden, sparen we samen jaarlijks meer dan 1.050 restafvalzakken uit.

Bezoek het platform regelmatig , laat je inspireren hoe het anders kan en neem deel aan de acties die jij telkens haalbaar ziet. Nodig ook anderen uit om deel te nemen aan jouw acties. Want hoe meer inwoners deelnemen, hoe groter de impact.
De campagne start op 19 april en loopt tot 13 december. Wil je al een smaakmaker? Schrijf je dan in voor een van de online workshops over composteren, koelkastbeheer of maaltijdplannen.

“Met de actie '30% minder' dagen we de inwoners van Koekelare uit om beter te sorteren, minder voedsel weg te gooien en dus om afval te voorkomen. Je draagt niet alleen bij aan het milieu, je bespaart ook onmiddellijk, sleept waardevolle producten in de wacht en als kers op de taart maak je kans op een elektrische fiets. Enkel voordelen dus!”, aldus Jessy Salenbien, schepen van leefmilieu.