Kinderen schilderen 570 euro bij elkaar

Patrick Demarest

30/11/2022
Actua

De veiling van zes kinderschilderijen ten voordele van De Warmste Week in Koekelare bracht maar liefst 570 euro op. Een geslaagd initiatief van de cultuurraad dat voor herhaling vatbaar is.

(De jonge makers van de schilderijen samen met hun ouders die ze kochten. Rechts: ‘veilingmeester’ Alex Haerens en voorzitter van de cultuurraad Elise De Gend.)

In het voorjaar van 2022 maakten de leerlingen van de workshop ‘tekenen voor kinderen’ van de Koekelaarse cultuurraad op het einde van de reeks zes prachtige schilderijen. Deze waren in juli en augustus te zien tijdens de zomertentoonstelling ‘Kunstdorp Koekelare’.

Afgelopen zondag 27 november werden de jeugdige kunstwerken geveild in de foyer van cultuurzaal De Balluchon ten voordele van De Warmste Week. De cultuurraad wou namelijk graag iets doen aan de kansarmoede, zeker in het huidige klimaat van onbetaalbare energie- en voedselprijzen en tijden van grote ongelijkheid.

Anonieme bieder
De schilderijen werden gemaakt door Sofia Kolaityté, Anna Huys, Sieta Ramboer, Maithe Libbrecht, Victor Deruyter, Wieze Casteleyn, Siebe Dupon en Joni Vanslembrouck. Vijf werken brachten tussen de 30 en 90 euro op, geboden door ouders of andere familieleden. Het zesde schilderij – ‘help’handjes van alle deelnemers en afgewerkt door Jasper Borra – bracht 300 euro op. Dit bedrag werd geschonken door een ‘stille’ bieder die anoniem wenst te blijven. Gelegenheidsveilingmeester Alex Haerens leidde alles in goede banen.

Mooi bedrag
Daarmee komt het totaal op 570 euro voor De Warmste Week. Zowel de cultuurraad, de kinderen als de ouders waren bijzonder tevreden met dit bedrag. “Zeker voor herhaling vatbaar”, glunderde voorzitter van de cultuurraad Elise De Gend achteraf. Als dank en afsluiter van de veiling trakteerde de cultuurraad de aanwezigen op een zondags aperitief.