Eenrichtingsverkeer op het Sint-Maartensplein vanaf 1 januari 2022

Patrick Demarest

01/05/2021
straat/wijk

Vanaf 1 januari 2022 wordt het Sint-Maartensplein een heel belangrijk schakelpunt voor de bussen van De Lijn. Vanaf Nieuwjaar krijgt Koekelare een rechtstreekse verbinding naar Oostende en wordt de markt eenrichtingsverkeer.

(Schepen Stijn Ramboer)

Jarenlang ijverde het gemeentebestuur van Koekelare voor haar inwoners voor een betere verbinding naar Oostende. En het vele vergaderen en lobbyen heeft eindelijk gehoor gevonden bij de directie van de openbare vervoersmaatschappij De Lijn.

Om het uur busverbinding

Vanaf Nieuwjaar steekt De Lijn een serieus tandje bij. “Vanaf een januari krijgt Koekelare om het uur en zeven dagen per week, een busverbinding naar Oostende”, zeggen burgemeester Patrick Lansens, bevoegd voor verkeer en mobiliteit en schepen Stijn Ramboer, bevoegd voor sociale zaken, (beiden Vooruit) niet zonder trots. “De bus vertrekt vanop de markt en rijdt via Ichtegem en Westkerke naar Oostende. Op de vraag van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn, om van de zone op de markt voor het woonzorgcentrum Meunyckenhof waar het bushokje staat,  eenrichtingsverkeer te maken, zodat dit zowel voor de bussen als voor het autoverkeer veiliger wordt, gaat het lokaal bestuur met de goedkeuring van de gemeenteraad graag in.”

“Deze bestaande bushalte krijgt ook een aangepaste berm om rolstoelgebruikers gemakkelijker toegang tot de bus te verschaffen. Alle verkeer zal vanaf één januari 2022 richting bushalte moeten rijden vanaf de Ichtegemstraat. De bussen maken dan een lus om de markt te verlaten.”

(Burgemeester Patrick Lansens: "meer openbaar vervoer voor Koekelare)

Extra verkeer

Dat maakt dat deze uitbreiding extra verkeer zal aantrekken omdat de bussen van De Lijn daar op elkaar wachten, wat het overstappen dan weer moet vergemakkelijken.

Om het uur zullen er dus minstens twee bussen elkaar aflossen. “Door de start van de vervoersregio krijgt Koekelare meer openbaar vervoer. Er is ook een performanter verbinding vanuit Diksmuide over Koekelare naar Torhout. Deze bus rijdt zes dagen per week en deze bussen doen ook de markt aan. Doch deze bussen komen het centrum binnen via de Noordomstraat en de Moerestraat en maken eerst een lus op de markt om naar de bushalte te rijden”, besluiten Patrick Lansens en Stijn Ramboer.
(EVH)