Drie Vraagjes aan André Laveyne: “Nog moeilijke periode voor we zekere graad aan veiligheid bereiken”

Patrick Demarest

23/05/2021
Actua

In onze nieuwe rubriek ‘Drie Vraagjes aan’ blikken Koekelarenaren achteruit en vooruit. Deze keer André Laveyne. “Het zal nog een moeilijke periode worden vooraleer we weer een zekere graad van veiligheid bereiken. Veel zal afhangen van de solidariteit onder de bevolking om zich aan de beperkingen en de regels te houden.”

 

 Stel je jezelf eens voor?

“Ik ben André Laveyne, een geboren Koekelarenaar. Ik ben 72 jaar oud en gepensioneerd. Ik ben bijna 43 jaar gehuwd met Gerda Govaere en heb twee dochters, maar geen kleinkinderen. Van opleiding ben ik ontwikkelingspsycholoog en criminoloog. Na mijn legerdienst heb ik enige tijd in het PMS, het huidige CLB, gewerkt. Daarna ben ik nog 33 jaar lesgever geweest aan Hogeschool West-Vlaanderen, Howest. Ik heb er psychologie en opvoedkunde gegeven aan de lerarenopleiding en ook nog 10 jaar onderwijswetgeving. Vanaf 1995 was ik ook verantwoordelijke voor de kwaliteitszorg in het departement.”

Hoe blik je terug op het jaar van de coronapandemie?

“Ik denk dat het voor iedereen een moeilijk jaar is geweest. Voor de een wat moeilijker dan voor de ander. Echt moeilijk heb ik het niet gehad. Ik ben al geen mens met enorm veel sociale contacten. Twee keer per week ging ik een pint drinken: op dinsdag met drie vrienden na de markt en op vrijdagavond met zes vrienden. Daarnaast woonde ik af en toe een cultureel event bij. Tijdens de lockdownperiodes kon dit natuurlijk niet doorgaan. Dat heb ik dan gecompenseerd door veel te lezen. Vermits ik een kleine familie heb, was het voor mij niet moeilijk om me zo goed mogelijk aan de coronamaatregelen te houden.”

Hoe kijk je vooruit?

“Het zal nog een moeilijke periode worden vooraleer we weer een zekere graad van veiligheid gaan bereiken. Veel zal afhangen van de solidariteit onder de bevolking om zich aan de beperkingen en de regels te houden. Hoe beter dat we dat doen, hoe vlugger we de veiligheid gaan bereiken.” (tom)