Bruisende zomer in aantocht

Patrick Demarest

09/05/2021
Actua

Afgelopen zaterdag 8 mei werd in cultuurzaal De Balluchon het nieuw toeristisch seizoen voorgesteld. Er is een bruisende zomer in aantocht.


(Op de foto zien we schepen Jessy Salenbien, diensthoofd toerisme en cultuur Franky Vantyghem en de vrijwilligers en gidsen die de rondleidingen in de Fransmansgemeente verzorgen.)

Op 15 mei openen het Käthe Kollwitz Museum en het Fransmansmuseum, zij het op afspraak, opnieuw hun deuren in het weekend. Het infokantoor voor het afhalen van toeristische informatie is wel open. “Vanaf 15 mei kan iedereen met de kids ook deelnemen aan de gloednieuwe KD-gezinsfietstocht ‘Zoek de vink met Jaek en Nink’. Een nieuwe tocht van 26,5 kilometer in samenwerking met Westtoer, die Koekelare en Kortemark verbindt”, benadrukt een enthousiaste schepen Jessy Salenbien (Vooruit). “Langs het parcours liggen meerdere leuke speelplekken zoals De Mote, het maïsdoolhof, de Krekemeersen, het speelbos van Edewalle, enz. Op twee plaatsen zit er een houten vink verstopt en op zaterdag 12 juni wordt deze nieuwe fietstocht officieel ingereden."

BRUISEND ZOMERAANBOD

Een bruisende zomer wacht op jong en oud. Vanaf één juli ligt Koekelare op het traject van de nieuwe fietsroute ‘Rock en rollen’, ontworpen en bewegwijzerd door Visit Torhout. “Een fietstocht die de locaties aandoet die een rol hebben gespeeld bij Rock Torhout maar die ook passeert langs de plekken in Koekelare die belangrijk waren bij het ontstaan en de voorgeschiedenis van Koekelare”, pikt Franky Vantyghem, diensthoofd Toerisme en Cultuur in. “De jaarlijkse zomerzoektocht trekt dit jaar richting Gistel en Leke in het kader van het Europees jaar van de Spoorwegen, met o.a. de Groene 62 en het fameuze traject van de legendarische tramlijn Brugge-Koekelare-Leke. En voor het eerst strijkt ook het bankje van Opendoek neer in Koekelare. Hierbij kun je op 20 zitbanken een QR-code scannen en krijg je een verhaal te horen gemaakt door mensen die actief zijn in het amateurtheater in Vlaanderen”, besluit Franky.
Op 24 en 25 juli komt ‘Fietseluren’ opnieuw naar Koekelare. En op zondag 15 augustus is er – als het coronaspook zijn kuren niet toont – de derde editie van de kunst- en cultuurmarkt KoekelArt.

DE GROOTE GOESTING

Uiteraard blijft het aanbod voor wandelaars eveneens groot met de Koekelareberg als blijvende uitschieter.

Maar het gemeentebestuur van Koekelare zet dit jaar vooral in op het jaarthema ‘De Groote Goestinge’ van Toerisme Westhoek! Zo krijgt de ‘Couckelaerschen Doedel’ een eigentijdse upgrade met flesjes van 33 cl, een nieuw etiket en glazen en een geschenkverpakking. “Deze zal te koop zijn in de shop van het infokantoor”, duidt Franky Vantyghem. “En wie in juli of augustus komt wandelen of fietsen in de Fransmansgemeente, kan een picknickmand bestellen om onderweg van te smullen en te genieten.”

Voor de zomer en het najaar werkt de dienst toerisme ook nog aan een dubbeltentoonstelling rond de vroegere brouwerijen in Koekelare en de Belgische trappistenbieren. Als het coronaspook geen roet in het eten gooit, zal deze gepaard gaan met enkele degustatiemomenten i.s.m. de Bierfanaten.

Tot slot komt op 2 oktober de culinaire muziektheatervoorstelling ‘Zalige Zonden in de Westhoek’ naar de goegemeente Koekelare. Daarbij zal er tijdens het kijken en luisteren geproefd kunnen worden van één of meerdere lokale streekproducten.

PICNICKSITE

En alsof al het voorgaande je nog niet gek genoeg maakt, heeft het lokaal bestuur er ook aan gedacht om de ruimte achter het Fransmansmuseum in het najaar te herinrichten tot een rustgevende en natuurlijke picknickplek. “In samenwerking met Westtoer komen er picknicktafels en een natuurlijk artistiek speelelement voor kinderen”, zo besluit schepen van cultuur en toerisme Jessy Salenbien. “Zo kunnen gezinnen – inwoners en toeristen – rustig hun wandeling of fietstocht starten of afsluiten met een picknick. Dit voegt nog meer beleving toe aan het vele leven dat er nu al in de Brouwerij is. Kortom: corona of niet, Koekelare staat garant voor een bruisende zomer!”

MEER INFO

Meer info op de Dienst cultuur en toerisme gevestigd in De Brouwerij, Sint-Maartensplein 19. Telefoon 051 61 04 94, mail cultuurentoerisme@koekelare.be of via de website www.toerismekoekelare.be of via facebook www.facebook.com/UitinKoekelare .

(EVH)