3000 bomen voor Charlotte

Patrick Demarest

27/09/2021
Actua

Het Agentschap voor Natuur en Bos en het gemeentebestuur van Koekelare zullen met de hulp van tal van vrijwilligers, op woensdag 26 januari 2022, drieduizend nieuwe bomen aanplanten op een terrein van een halve hectare, gelegen langsheen de Litterveldstraat. Het nieuwe bos dat wordt aangeplant krijgt de naam ‘Charlottebos’ dit als eerbetoon aan de 18-jarige studente  Charlotte Gysel, die twee jaar geleden in Kortemark om het leven kwam in een verkeersongeval. Het nieuw aan te leggen bos moet tevens een herdenkings- en bezinningsplaats worden voor alle verkeersslachtoffers.

(v.l.n.r beide ouders van Charlotte: Johan Gysel en Griet Depreitere, Robrecht Hindryckx milieuambtenaar in Koekelare, schepen van Leefmilieu Jessy Salenbien, en boswachter Koen Maertens.)

“Het Agentschap voor Natuur en Bos, heeft een perceel hooiland met een oppervlakte van om en bij de 5.000m² gelegen in de Litterveldstraat, geruild met een even groot perceel grond gelegen in het Praetbos in Vladslo”, duidt boswachter Koen Maertens. “Daar worden op woensdag 26 januari 2022, zo’n drieduizend inheemse boomsoorten waaronder enkele zeldzame Koekelaarse dennen aangeplant.” (Koekelare dennen zijn een erkende selectie van de Corsicaanse den. Zij zijn vooral bekend omwille van hun groeikracht en kwaliteit, nvdr)

Meer dan een herdenkingsplek

Het aan te planten bos – waarvoor men trouwens nog vrijwillige helpende handen zoekt – krijgt de naam ‘Charlottebos’ naar wijlen Charlotte Gysel, die op 27 september 2019 in Kortemark in een verkeersongeval om het leven kwam. “Charlotte studeerde aan de Vives Hogeschool in Torhout, waar ze de bacheloropleiding lager onderwijs volgde. Helaas kon ze die opleiding niet voltooien want Charlotte werd in haar Fiatje 500, frontaal aangereden door een zware pick-up die op het verkeerde rijvak reed”, vertellen haar ouders Johan Gysel en Griet Depreitere ingetogen.

De jonge vrouw overleed ter plaatse. Uit de vaststellingen bleek dat de 38-jarige Oekraïner 2,39 promille alcohol in zijn bloed had, te snel reed én al eerder veroordeeld was.

“Wij krijgen geregeld vragen en suggesties rond de herdenking van onze dochter”, vervolgen beide ouders. “Onze dochter was zeer begaan met het klimaat en milieu. Vandaar dat ze ook heel graag wandelde in het bos. Ooit kwam ze eens heel erg kwaad thuis omdat ze in het bos heel wat bomen gekapt hadden. En voor Charlotte was dat echt een brug te ver, een echte schande zo zei ze tegen eenieder die het horen wilde” , herinneren Johan Gysel en Griet Depreitere zich nog levendig. “Maar die bomen werden destijds doelbewust gekapt om meer licht in het bos te krijgen zodat de resterende bomen beter zouden groeien.”

Beide ouders zijn dan ook heel blij dat er ook dichtbij huis – Charlotte en haar ouders wonen in Bovekerke – een gloednieuw bos wordt aangeplant. (Ook in Oostende komt er een heel groot bos dat naar haar genoemd zal worden, maar door de coronapandemie noodgedwongen nog niet kon aangelegd worden. Initiatiefnemer Andy Vermaut kijkt nu in overleg met het stadsbestuur naar een geschikte datum, zodat ook dit bos gestalte krijgt, nvdr).

Het bos aan de Litterveldstraat in Koekelare moet voor Charlottes ouders meer zijn dan een herdenkingsplek voor hun dochter alleen. “Het moet een eerbetoon en bezinningsplek zijn voor alle nabestaanden van verkeersslachtoffers”, zo benadrukken Johan en Griet die tevreden zijn dat hun dochter Charlotte nog niet vergeten is.

“Het moet een plek zijn waar er in alle sereniteit en rust gewandeld kan worden, maar evengoed halt gehouden kan worden op één van de banken om herinneringen op te halen aan de slachtoffers.”

Oproep vrijwilligers

De aanplant van het bos staat geprogrammeerd op de verjaardag van Charlotte, zijnde woensdag 26 januari 2022. “Als lokaal bestuur zetten we graag mee onze schouders onder dit mooi project”, onderstreept schepen voor Leefmilieu Jessy Salenbien (Vooruit). “Binnenkort lanceren we in ons gemeentelijk infoblad een oproep naar vrijwilligers, want om een dergelijk groot bos aan te planten heb je vele handen nodig. Drieduizend bomen planten is niet in een handomdraai gedaan hé.”

Troostplek

“In het Charlottebos zal er ook plaats voorzien worden voor een troostplek. Er komt een zitbank en de onmiddellijke omgeving zal worden versierd met houten sculpturen. Iedereen zal er een boodschap kunnen achterlaten”, duidt schepen Salenbien nog. “Het wordt een plek van bezinning waar iedereen tot rust kan komen, maar het zal vooral een herinneringsplaats worden aan Charlotte Gysel en aan de zoveel duizenden andere verkeersslachtoffers”, besluit schepen Jessy Salenbien.

(Foto's en tekst EVT)