1000 euro van het Wit-Gele Kruis voor 'De Smoetstutte'

Patrick Demarest

26/01/2022
Sociaal

Sociale kruidenier 'De Smoetstutte' ontving van het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen vzw een gift van 1000 euro.

De sociale kruidenier ‘De Smoetstutte’ heeft sinds zijn opening in juli al een klantenbestand van honderd mensen en/of gezinnen opgebouwd. "Hoewel nog niet iedereen van deze mensen de eerste keer de weg naar De Smoetstutte heeft gevonden, kan je wel stellen dat we onze start niet gemist hebben", weet Stijn Ramboer, schepen van sociale zaken (Vooruit). Al zo’n vijftig gezinnen maken elke week gebruik van de sociale kruidenier in de Kerkstraat. "Het was meteen duidelijk dat we met de herverdeling van lokale, kwalitatieve voedseloverschotten een nood in onze gemeente konden ledigen. Vanaf het moment dat het project werd aangekondigd bij de start van de nieuwe legislatuur, tot de effectieve opening, kregen we veel vragen van zowel klanten als vrijwilligers."

Enthousiaste vrijwilligers

Momenteel runnen een kleine tien vrijwilligers de sociale kruidenier samen met het Sociaal Huis. Ze ontvangen de goederen, stallen ze uit, ‘verzorgen’ de winkel, het contact met klanten, kortom ze baten de winkel uit. En ze doen dat goed! Iedere klant is er elke dinsdagavond van vier tot zes en vrijdagochtend van negen tot elf uur van harte welkom.

Schenking Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen

Het project valt duidelijk in de smaak. Het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen vzw heeft aan het project 'De Smoetstutte' de voorkeur gegeven voor het toekennen van een gift van  1000 euro. Op voorspraak van Kaat Depreitere, voormalig gemeenteraadslid en gewezen OCMW-voorzitter van CD&V Koekelare, gaat deze mooie gift richting De Smoetstutte. Deze schenking  wordt integraal ingezet voor de klanten van de sociale kruidenier. "Het Sociaal Huis is uiteraard verheugd en vereerd dat het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen vzw dit project genegen is en als zeer waardevol en noodzakelijk ervaart voor de kwetsbare burgers in onze gemeente’" stelt Stijn. Met deze gift wordt wasmiddel aangekocht, een product dat duur is en iedereen toch wel nodig heeft. De cheque werd ter plaatse officieel overhandigd in de sociale kruidenier.

Er werd ook aangekondigd dat er voor de klanten van de Smoetstutte per gezinslid en per week een gratis coronazelftest ter beschikking zal worden gesteld.

Lid worden

Wie lid wil worden van de sociale kruidenier De Smoettutte, kan hiervoor terecht bij het Sociaal Huis op 051 58 10 01 of via e-mail socialedienst@koekelare.be.